Vorige week had mijn dochter schoolreisje en ik zag de anderhalf liter cola fles om half 9 ’s morgens al door de bus gaan, zakken snoep en witte bolletjes. Ik zie jongeren om 8 uur op de fiets naar school met een blikje Red Bull in de hand. Op de sportvereniging krijgen de kinderen ranja te drinken in de rust, nog niet te spreken over wat er allemaal aan zoetigheid te halen is in de kantine.
—
Ja, ik ben zo’n zeur-moeder die het belang van een gezonde leefstijl inziet, helemaal voor kinderen die nog aan de basis staan, want hé zij zijn de toekomst. Ik maak ook uitzonderingen en mijn dochter krijgt ook elke dag wel een snoepje, maar veel dingen principieel gewoon niet, omdat het mijn taak is goed voor haar te zorgen. Wij eten biologisch (bio-dynamisch), uit eigen moestuin, onbewerkt en vers. Ja ik draag ook hippe geitenwollen sokken (Soxs) en drink groene thee. Ik ben niet zweverig, maar realistisch. Met een gezonde leefstijl moet je ook flexibel kunnen zijn. Verantwoord flexibel met gezondere varianten van uitzonderingen, daar moet je soms creatief voor zijn. Iedere verandering stuit op weerstand, ook bij je kind.
ººIs het alleen niet zo dat je vaker van uitzondering naar uitzondering gaat en die gezonde leefstijl er een beetje bij in schiet?ºº
Gezonde basis
Uitzonderingen op de regel zijn helemaal prima, als je basis goed is kan je lichaam dat best handelen. Is het alleen niet zo dat je vaker van uitzondering naar uitzondering gaat en die gezonde leefstijl er een beetje bij in schiet? Je weet wel dat gezond leven je ook gezond houdt en dat je daardoor vitaal ouder wordt, maar dóe je het ook? Ok, ik hoor je denken, en die heeft altijd gezond geleefd en is toch ziek geworden, die heeft altijd gerookt en is 100 geworden. Als dat jouw ‘ja-maar’ is, dan moet je niets veranderen aan je leefstijl. Uiteindelijk doe je het voor jezelf. We kennen niet de gedachten van anderen en de mate van stress die ervaren wordt. We weten allemaal dat stress slecht voor ons is, het maakt je letterlijk ziek, maar toch hebben we de hele dag continu stress. Prikkels. De. He-le. Dag. Door. Social media (vind ik leuk/vind ik niet leuk), werkstress, relatieproblemen, gezondheidsklachten, je telefoon, appjes, belletjes, mailtjes, je gedachten die veelal negatief of oordelend zijn. Nog niet te spreken over de stress die je in je lichaam stopt met ‘belastende’ voeding, E-nummers, additieven, geraffineerde suikers, lege calorieën en slechte vetten, verzorgingsproducten die je op je huid smeert, verontreinigde lucht die je inademt. Om sommige dingen kun je niet heen, maar je kan je er wel bewust van worden en de belasting zo laag mogelijk houden en je lichaam ondersteunen in het proces van ontgiften door gezond te leven. Je hebt altijd een keuze, om te kiezen voor een verandering, ook al voelt dat misschien niet als een keuze.
ººLichamelijk en mentaal lijden, dat je op 90e een burn-out zou krijgen van de stress, omdat je niet meer kan, maar moet.ºº
Overleven
Je lichaam draait wel, dat is ingesteld op overleven, continu op zoek naar balans. Dat houdt alleen een keertje op en zo ontstaan lichamelijke en psychische klachten, ziekte. De Westerse geneeskunde is niet gericht op gezond blijven, ziekte voorkomen, maar op beter maken, oplappen en zo houd je het als je ziek bent nog wel even vol met medicijnen. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit van leven. Medicijnen hebben bijwerkingen en daar is dan weer een medicijn voor. Onlangs overleed mijn opa, een sterk hart een sterke geest. Zijn lichaam was helemaal op, al jaren, maar de medicijnen hielden hem op de been. Hij had veel pijn en hij wilde niet meer, maar kreeg daar geen begeleiding in. Daar valt wat voor te zeggen, maar dat is een andere discussie. Uiteindelijk nam hij zelf de controle en besloot uit het leven te stappen. Hartstikke heftig, maar als familie waren we blij voor hem, eindelijk rust, niet meer vechten. Lichamelijk en mentaal lijden, dat je op 90e een burn-out zou krijgen van de stress, omdat je niet meer kan, maar moet.
ººJe kunt het allemaal willen en buiten jezelf zoeken, anderen de schuld geven, ja-maren zoeken, maar je moet het zelf doen.ºº
Vitaal oud worden
Vitaal oud worden in lichaam en geest en kunnen genieten van het leven. Op 80-jarige leeftijd nog zo kwiek zijn dat je mee kunt doen aan het programma First Dates Hotel (NPO3), omdat je zegt dat het leven pas begint bij 80! Dat is wat ik wil, maar dan oud worden samen met mijn man en dochter en misschien nog wel eentje. Je kunt het allemaal willen en buiten jezelf zoeken, anderen de schuld geven, ja-maren zoeken, maar je moet het zelf doen. Zelf actie ondernemen om verder te komen en als je vast zit op zoek gaan naar iemand die je wel verder kan brengen. Waar kies je voor? Kies je voor stress of kies je voor ontspanning? Kies je voor een ongezonde leefstijl of voor een gezonde leefstijl. Calorieën zijn het probleem niet, het is de kwaliteit van je voeding.
ººHet gaat om de kwaliteit, niet om de hoeveelheid. Je lichaam wil gevoed worden en als het niet krijgt wat het nodig heeft, vraagt het om meer.ºº
MAAR hoe weet je nu of je gezond eet?
Soms denk je dat je gezond eet, maar krijg je toch veel sluipsuikers, E-nummers en andere additieven binnen via bewerkte voeding. Eet zo puur mogelijk en het liefst biologisch of nóg liever Demeter (dichtst bij de natuur). Het gaat om de kwaliteit, niet om de hoeveelheid. Je lichaam wil gevoed worden en als het niet krijgt wat het nodig heeft, vraagt het om meer. Zo kan de behoefte aan chips of zoute nootjes een mineralen tekort zijn, je lichaam vraagt om zout, jij eet chips en zo is de cirkel rond als je niet aan de werkelijke lichamelijke behoefte voorziet. Als volwassene doe jij de boodschappen, maar kinderen zijn compleet overgeleverd aan wat jij als ouder in je winkelwagentje stopt. De verandering begint echt bij jou als je wilt dat je kind verandert! Steeds meer kinderen en volwassen hebben overgewicht en krijgen diabetes type-2, dat is zorgwekkend. Dit heeft desastreuze gevolgen voor het hele leven van je kind en wil je als ouder niet dat je kind gelukkig en gezond is? Een goed begin, begint bij jezelf.
Hardcore ontstressen met zachtheid
Hier komt
yoga om de hoek kijken. Lief zijn voor jezelf, inzicht krijgen in je patronen, waarom leef je je leven op deze manier? Vaker dan je denkt leef je op de automatische piloot van beschermingsmechanismen, die je iets NIET willen laten voelen. Ga voelen! Hoe voelt je lichaam aan. Wat wil je lichaam je vertellen? Wat heb je al die jaren opgeslagen aan stress in je lichaam? De confrontatie met jezelf aangaan, de controle loslaten, de rust opzoeken. Als je een druk persoon bent die niet kan stilzitten, probeer dan eens een ontspannen Yin/Restorative yogales of als je futloos bent, weinig energie, moeilijk vooruit te branden, probeer dan eens een actievere Vinyasa flow yogales. Heb plezier, lach, maar maak ook ruimte voor een traan. Je bent al perfect, het hoeft niet perfecter. Dit is voor volwassenen belangrijk, maar voor kinderen nóg belangrijker, jij als ouder vult de psychologische boodschappenkar voor je kind. Jouw kind is een spiegel van jou.
ººJe wilt het anders doen, omdat je leven niet bevredigend is en je een diep gemis voelt. Een gemis vanuit een dieper weten dat er iets móet veranderen.ºº
Verbinding maken met jezelf
Yoga is meer dan een serie houdingen, yoga is een leefstijl een mindset, verbinding maken met jezelf. Je krijgt steeds meer inzicht in wie je werkelijk bent, je wordt zachter voor jezelf, je werkt vanuit liefde voor jezelf en vanuit die zelfliefde ga je beter voor jezelf zorgen. Gezonder eten, andere keuzes maken. Je wilt het anders doen, omdat je leven niet bevredigend is en je een diep gemis voelt. Een gemis vanuit een dieper weten dat er iets móet veranderen. Dit kan rigoureus, maar ook stap voor stap. Mijn man deed dit 6 jaar geleden rigoureus. Hij stapte als partner uit een goedlopend bedrijf in Amsterdam, verbrak een relatie van 24 jaar, ruilde zijn Jaguar in voor een oude Citroën C5, verkocht zijn zeiljacht en zijn huis in Amsterdam Oud-Zuid en nam een jaar sabbatical om te schrijven aan zijn boek. Langzaam werd hij ongemerkt een jetset leven ingetrokken, maar op een dag kreeg hij een diepgeworteld oergevoel: Is dit wat ik wil? Wat is er nou eigenlijk belangrijk in het leven? Ben ik zo gelukkig? Keuzes, de keuze was ‘nu of anders nooit’ en het werd ‘nu’. Vertrouwen in het leven werd zijn beste vriend. Alles is goed gekomen en hij heeft nog geen dag spijt gehad. Ze leefden nog lang en gelukkig.
BOTTOMLINE
Zorg goed voor jezelf, wees lief voor jezelf, doe wat jou gelukkig maakt, uit je behoeften met respect voor de ander. 10 tips om voor je eerste stappen, niet in volgorde van belangrijkheid, want ze zijn allemaal belangrijk:
- Ontspan! Doe aan Yin/Restorative yoga en/of meditatie
- Werk aan je diepe ontspannen buikademhaling
- Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten (tussendoortjes, witte rijst, pasta, wit of half bruin brood, witte bloem, ontbijtgranen)
- Eet meer groente en fruit (varieer), daardoor eet je automatisch minder ander dingen
- Kies voor zoveel mogelijk vers en zelf bereid
- Kies voor gezonde vetten b.v. olijfolie, kokosvet (extra vierge), visolie (omega3)
- Drink voldoende water, +/- 30ml/kg lichaamsgewicht, bij zweten en sporten drink je meer
- Zorg voor een goede nachtrust, in je slaap herstel je
-
Neem een goede multi vitamine van een orthomoleculair merk
- Beweeg! Ga wandelen in de buitenlucht
- Deze moet er bij: kies kwaliteit boven kwantiteit
- Deze móet er ook bij, last but not least: Vermijd frisdranken, vruchtensappen en alcohol en natuurlijk roken en drugs
Veel plezier! Heb je vragen of wil je op een dieper niveau met jezelf aan de slag, dan zie ik je berichtje graag tegemoet.
Hou de site in de gaten of like Yoga Veer op Facebook of volg me op Instagram als je je wilt laten inspireren door mijn nieuwe inzichten over yoga, voeding, leefstijl, mindset en het leven.
Liefs Jennet