Ik snijd een gevoelig onderwerp aan, maar ik wil duidelijk zijn dat als je HSP-er bent of denkt te zijn, dat hoe je je voelt ís zoals jij je voelt en dat deze blog niet jouw gevoeligheid onderuit wil halen. Een hoge gevoeligheid is een mooie eigenschap, maar niet altijd een leuke eigenschap, omdat het veel van je vraagt.

Gevoelige mensen zijn gevoeliger voor stress en daardoor ook gevoeliger voor een tekort aan vitaminen en mineralen. Een tekort aan vitaminen en mineralen heeft veel overlapping met de eigenschappen van een hoog sensitief persoon (HSP). Ben je HSP-er, dan blijf je HSP-er, maar ben jij super gevoelig omdat je een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen hebt, dan is er dus wat de doen aan die gevoeligheid. Als je dat wilt.

de balans opmaken

Ik kwam tot dit inzicht toen ik in de auto zat en ik besefte niet meer last te hebben van het felle licht, waar ik voorheen met mijn ogen begon te knijpen had ik nu een open blik. Als orthomoleculair therapeut herken ik de symptomen van vitamine en mineralen tekorten wel, maar dit verbindende kwartje was nog niet eerder gevallen.

ººWanneer jij klachten ervaart weet jij dat je lichaam ergens bezig is een groter probleem op te lossen en jou een seintje geeft en tegen je praat in de vorm van een klacht.ºº

Als yogadocent kom ik veel in aanraking met mensen die overprikkeld zijn en op zoek zijn naar rust. Rust in hun lijf en rust in hun hoofd. Ik luister naar de verhalen en kom eigenlijk vaak tot dezelfde conclusie, een disbalans in de vitaminen- en mineralen- en vetzurenhuishouding en daarmee ook de hormoonhuishouding. Tekorten en disbalans zorgt voor tal van uiteenlopende vervelende klachten. Bedenk dat wanneer je lichaam en geest perfect in balans zijn, je geen klachten hebt en er geen ziekte is.

vele soorten van stress

Tekorten aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren, een hormonaal disbalans ontstaat als er processen in je lichaam niet meer soepeltjes verlopen ten gevolge van stress. Mentale stress, fysieke stress, stress op celniveau, maar zeker ook chemische stress. Chemische stress is stress ten gevolge van toxische, belastende stoffen die je tot je neemt uit o.a. bewerkte en geraffineerde voeding, drinken, kleding, verzorgingsproducten, luchtverontreiniging, roken, alcohol, drugs, medicijnen, synthetische anticonceptie (pil)…

Stel je voor dat je één potje vitaminen en mineralen hebt dat kan je inzetten voor een goed functionerend lichaam of voor het oplossen van de diverse niveaus van stress in je lichaam. Dan kiest je lichaam er altijd voor het potje vitaminen eerst in te zetten om de stress oplossen. Overleven gaat namelijk altijd voor! Dit zorgt ervoor dat er klachten ontstaan. Wanneer jij klachten ervaart weet jij dat je lichaam ergens bezig is een groter probleem op te lossen en jou een seintje geeft en tegen je praat in de vorm van een klacht.

ººIk ben nog steeds HSP’er, maar het komt allemaal minder hard binnen en daardoor is mijn leven toch wel een stuk leuker.ºº

Zo kan gevoeligheid voor licht een tekort zijn van o.a. vitamine B2 en magnesium. Gevoeligheid voor geluid kan ook een tekort zijn aan o.a. magnesium en vitamine B1. Last hebben van teveel prikkels, kan ook zijn dat je een verstoring hebt in de prikkeloverdracht door een slecht functionerend zenuwstelsel als gevolg van een tekort van o.a. calcium, vitamine B12, B8, B6, B1, vitamine D, jodium.

life case

Tien jaar geleden slikte ik tijdens mijn zwangerschap een multi voor zwangeren, maar er was niemand die mij vertelde over de samenstelling, de opneembaarheid en dat mijn zwangere lichaam eigenlijk nog extra behoefte had aan specifieke vitaminen en mineralen voor de groei van mijn kindje. Tijdens de anderhalf jaar borstvoeding die ik gaf, vertelde niemand me dat mijn lichaam naast een multi extra behoefte had aan specifieke vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Toen ik een burn-out had vertelde niemand me hoe belangrijk het is om de vitaminen-, mineralen -en essentiële vetzurenbalans op te maken om te kunnen herstellen. Dat een burn-out/stress een vitamine- en mineralentekort tot gevolg heeft, evenals een hormonaal disbalans en dat een tekort en vitaminen en mineralen je ook gevoeliger maakt voor een burn-out/stress. Er was niemand die me dat vertelde en nog steeds zijn er te weinig mensen hiervan op de hoogte. Toen ik voor de tweede keer zwanger wilde worden en het lukte niet, begon mijn zoektocht naar het in balans brengen van mijn lichaam en geest, door te werken aan stress reductie op alle niveaus en het oplossen van tekorten, zodat mijn lichaam weer sterk en gezond en klachtenvrij zou zijn. Zo merkte ik op die ene dag dat ik in de auto zat, dat ik geen gevoeligheid meer had voor licht en dat dat een teken was dat mijn lichaam weer meer in balans was. Ik ben nog steeds HSP’er, maar het komt allemaal minder hard binnen en daardoor is mijn leven toch wel een stuk leuker.

oplossing

Helaas kun je een vitaminetekort niet oplossen door gezond te eten. Door de verandering van de voedingsindustrie is voeding tegenwoordig armer aan voedingstoffen, ook (vers) groente en fruit. Dus als je gezond eet, kan je nog steeds een tekort hebben. Gezond eten is natuurlijk wel de basis! Daarnaast bepalen verstoringen in je lichaam of jij vitaminen en mineralen goed opneemt en ze ook daadwerkelijk in je cellen terecht komen. Een goede spijsvertering is daarbij van essentieel belang, van mond tot kont zal ik maar zeggen.

Het is nu niet de bedoeling om allemaal vitaminen te gaan aanschaffen, omdat je denkt dat dat nodig is. Het is namelijk heel belangrijk te kijken naar de omzetting van vitaminen en de combinatie van vitaminen, omdat vitaminen in synergie werken en daarmee elkaars werking ondersteunen. Sommige vitaminen hebben een contra-indicatie met medicijnen en het is dus belangrijk om vitaminen met zorg te gebruiken.

en nu?

Concreet voor jou. Jij voelt je niet helemaal top en zou daar wel meer inzicht in willen krijgen, omdat je graag lekkerder in je vel zou willen komen te zitten, maar ook lekkerder in je hoofd. Rust in je lijf en je hoofd, lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klachten die jij al voor lief hebt genomen en waarbij je bij je huisarts of specialisten in het ziekenhuis geen gehoor krijgt.

Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Hoe gezond eet jouw kind? Weet je zeker dat het alle essentiële bouwstoffen binnenkrijgt om te kunnen groeien en ontwikkelen? Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant (spieren, botten, organen, hersenen)?

stressreductie op alle niveaus

Als Feelgood-coach kijk ik naar het grote geheel en werk ik met mijn methode aan het oplossen van stress op alle niveaus, door yoga, meditatie, ontspanning, voeding, je leefstijl en je mindset te combineren. Omdat wanneer jij in balans bent, de beste versie van jezelf bent, alles veel makkelijker gaat in je leven!

Stap voor stap

Welke stappen kan je doen om erachter of je een tekort hebt aan vitaminen en mineralen?

  1. Een eerste indicatie is het invullen van een uitgebreide vragenlijst
  2. Meten is weten, met bloedonderzoek heb je waarden zwart op wit

Wil je meer informatie over vitaminen, mineralen en hormonen, dan zie ik je vraag graag tegemoet.

 

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!