Daar is ze, het kleine reuzenmeisje. Ik loop met mijn man de menigte in en ineens voel ik een brok in mijn keel en de tranen springen in mijn ogen, ik moet huilen! Ineens onverwachts, maar ik had het kunnen weten. Niet omdat ik het zo mooi vind, wat ik zie niks, ik moet mijn arm boven de menigte uitsteken om nog iets te kunnen vastleggen, maar omdat ik die energie van al die mensen in me opneem en dat moet er ergens uit. Ik ga huilen.

Elke intocht van Sinterklaas heb ik een kikker in mijn keel en schieten de tranen in mijn ogen. Grote evenementen vind ik eigenlijk maar niks en maak je mij niet blij mee. Als we in de bioscoop zitten dan kijken mijn dochter en ik elkaar altijd op hetzelfde moment aan met natte ogen en moeten we beide lachen omdat we een snik niet in konden houden.


ººAls je altijd aan een verwachtingspatroon hebt voldaan, dan kennen de mensen je alleen maar op die manier, ze denken dat je zo bent.ºº

kiezen voor jezelf

Tja, het is wat het leven van een gevoelig typje, misschien herken je dit ook wel bij jezelf? Ik ben het mijn hele leven al, maar wist het nooit, ik ging continue over mijn grenzen door niet te luistern naar de signalen van mijn lichaam, niet te luisteren wat dat oer-gevoel me vertelde. Ik liet het belaste gevoel van patronen spreken en er was niemand die mijn grenzen voor me bewaakte. Nu ben ik veertig en weet ik duidelijk mijn grenzen aan te geven zonder me daar schuldig over te voelen. Grenzen aangeven is een eerste, maar je daar niet schuldig over voelen is een tweede. Als je altijd aan een verwachtingspatroon hebt voldaan, dan kennen de mensen je alleen maar op die manier, ze denken dat je zo bent. Wanneer je gaat veranderen, omdat dat verwachtingspatroon je niet meer past, kan dat voor onbegrip en weerstand zorgen bij vrienden, familie, op je werk. Tegen mijn dochter zeg ik vaak: de belangrijkste voor jezelf ben je zelf! Het is helemaal niet erg om af en toe met tegenzin wat voor iemand anders te doen, want die vaatwasser moet ook leeg en die vieze sokken wandelen niet vanzelf naar de wasmand. Buiten die nevenactiviteiten om bepaal jij wat goed voor je is en niet iemand anders. Niemand kan je vertellen dat wat jij voelt niet zo is. In mijn situatie heb ik keuzes gemaakt die zij niet leuk vindt, omdat ik voor mezelf gekozen heb, voor mijn eigen geluk. De keuzes die mijn dochter maakt, waarbij ze voor haar geluk kiest en ik misschien wat minder leuk vind, moet ik ook respecteren. Het gaat mij erom dat ze leert wat ik nooit geleerd heb, wat velen van ons niet geleerd hebben, zonder daarin door te schieten: voor jezelf kiezen, jezelf belangrijk vinden, je grenzen aangeven en last but not least van jezelf houden no matter what.


ººAls je niet uitspreekt wat je behoeften zijn, kan iemand anders daar niks mee.ºº

cut the crap

Kiezen voor jezelf is toch nog wel een dingetje en wordt vaak als egoïstisch gezien. Maar kiezen voor jezelf is eigenlijk heel krachtig en zijn we stiekem niet een beetje jaloers op al die egoïsten? Zouden we niet graag een beetje van die eigenschap willen hebben, waardoor het makkelijker is om voor jezelf te kiezen en je daar al helemaal niet schuldig over voelt? We kunnen die egoïsten wel veroordelen, maar in die veroordeling zit een verlangen van iets dat jij graag zou willen hebben. “Nee” zeggen als je altijd “Ja hoor doe ik wel, geen probleem” zegt of “Ja, daar heb ik wel behoefte aan” zeggen als je altijd “Nee, dat hoeft niet, het is goed zo” zegt, heerlijk toch! Probeer eens zo’n omgekeerd dagje, kijk eens wat er gebeurt. Je eigen ruimte innemen, ervoor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt. Als je niet uitspreekt wat je behoeften zijn, kan iemand anders daar niks mee. Jouw hints zijn in jouw beleving wellicht overduidelijk, maar niet iedereen is even goed in hints of het opvangen van jouw signalen.

 

rust in je kop

Door mijn gevoeligheid zoek ik de drukte niet graag op en als ik me er dan toch over mijn gevoeligheid heen zet om ergens bij te zijn, omdat ik dat soms ook leuk vind, dan achteraf maar even incasseren. Gevoelig zijn is niet saai, je hoeft geen feestjes af te struinen of elk weekend borrels te hebben, om het leuk te hebben. Ik vind het heerlijk om in de bank te kruipen of op mijn yogamat de verstilling opzoeken, je eigen BFF zijn of te dansen met mijn dochter, radslagen maken in de yogaruimte of lekker hangen op de bank voor een leuke film. Samen met mijn man op de bank filosoferen, lachen en naar muziek luisteren of kijken naar een goede serie op Netflix. Ik ben gedoseerd en selectief gezellig, je hoeft niet altijd te knallen om alles uit het leven te halen. Ik denk dat je meer uit het leven haalt als je met enige regelmaat even stilstaat. Ik houd van rust en hoeft niet altijd mensen om me heen te hebben. Rust en tevredenheid in je lijf voelen is een groots geschenk.

 —
ººNeem jouw leven eens onder de loep en kijk welke dingen je voor jezelf doet en welke dingen je voor een ander doet.ºº

verwen jezelf

Heb jij ook behoefte aan rust in je lijf en hoofd, maar kom je tijd te kort om daar überhaupt over na te denken? Neem jouw leven eens onder de loep en kijk welke dingen je voor jezelf doet en welke dingen je voor een ander doet. Als je tijd voor jezelf over hebt, dan help ik je graag op weg naar een eerste stap.

Sluit je voor 20 minuten af van de buitenwereld en zoek een plek waar je comfortabel en ongestoord kunt liggen en luister dan naar deze Yoga Nidra. Yoga Nidra heeft niks te maken met het beeld dat jij van yoga hebt, Yoga Nidra leert jouw systeem op een diep niveau te ontspannen, daar hoef je helemaal niks voor te doen, dan alleen te luisteren. Die diepe ontspanning is essentieel als je enige stress ervaart in je leven en we ervaren allemaal enige vorm van stress. Ik vertel je er verder niks over, zodat jij onbevooroordeeld kunt ervaren. Herhaal zo vaak als je er behoefte aan hebt, het kan gedurende dag of voordat je gaat slapen. Geef je je er aan over, je kan niks fout doen! Geniet!

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

 

Liefs Jennet

error: Content is protected !!

LAAT JE INSPIREREN

Ontvang inspirerende mails die je leiden naar innerlijke rust en heelheid

You have Successfully Subscribed!