Work hard, play hard. Als je dat niet doet, haal je niet alles uit je leven. Tenminste, dat krijg ik vaak te horen. The fear of missing out, bang zijn om iets te missen in het leven. Er zitten niet méér uren in een dag en de tijd gaat ook niet langzamer lopen, hoe zorg je er dan voor dat je zo effectief mogelijk met je tijd om kunt gaan? Dat is niet alleen maar rennen en er zoveel mogelijk uit proberen te halen, maar juist ook met enige even regelmaat stilstaan.

___

To do, or not to do

Met al die to-do-lijstjes, verplichtingen en verantwoordelijkheden sluipt de onrust er al gauw in. Stilstaan voelt dan héél ongemakkelijk, je wilt namelijk doorgaan. Voor je er erg in hebt sla je pauzes over, eet je achter je computer of achter het stuur, worden je dagen langer, je nachten korter en van een minder goede kwaliteit.

De contradictie is, dat als je met enige regelmaat even stilstaat je juist meer effectieve tijd krijgt, dan wanneer je als een bezetene maar doorgaat, omdat je zo-veel móet. Voelt misschien onrealistisch en klinkt onwerkelijk. Dat zoveel móeten is iets dat je jezelf hebt opgelegd. Als je steeds maar door raast ga je voorbij aan de dingen die echt belangrijk zijn en ben je geneigd te veel aandacht te schenken aan dingen die je best links kunt laten liggen. In een vol hoofd en onrustig hoofd is namelijk geen overzicht.

CHRONISCHE SLAPELOOSHEID

Als je je dagen langer maakt, worden dus je nachten korter en de kwaliteit van je slaap wordt minder. Eén op de zeven mensen lijdt aan chronische slapeloosheid en moet de heilzame effecten van een goede nachtrust ontberen. Gemiddeld slaap je zeven tot acht uur per nacht, de behoefte aan slaap verschilt echter per persoon. Kinderen slapen langer en ouderen weer minder lang.

ººAls ik straks tussen zes planken lig kan ik nog lang genoeg slapen.ºº

Tijdens je slaap wordt het groeihormoon HGH (Human Growth Hormone) aangemaakt in de hypofyse. Dit belangrijke hormoon zorgt voor groei en herstel! Ondanks dat wij volwassenen niet mee groeien vindt er wel continu afbraak en opbouw plaats in het lichaam, vooral ’s nachts als je een goede kwaliteit slaapt hebt. Een goede nachtrust is een voorwaarde voor Gezond Geluk & Succes in je leven. Met enige regelmaat hoor ik een stoere ‘die hard’ zeggen: “Straks als ik tussen zes planken lig kan ik nog lang genoeg slapen.” Een langdurig, chronisch slaaptekort en overbelasting van het lichaam in de vorm van chronische stress, zorgt er in ieder geval voor dat de kans dat die zes planken komen, eerder is dan verwacht. En dan valt er geen slaap meer in te halen.

HOUD JE IMMUUNSYSTEEM SCHERP

Je immuunsysteem is ’s nacht hard voor je aan het werk. Als je immuunsysteem niet optimaal kan werken, zich niet kan opladen, kan het niet effectief werken. Je bent vatbaarder voor ziekte en gevoeliger voor lichamelijke en psychische klachten.

Een aantal kenmerken van een slechte nachtrust/slaaptekort:

  • Te grote hoeveelheid vet, met name rond de buikstreek
  • Zwakke spieren
  • Minder fit
  • Sneller moe
  • Minder uithoudingsvermogen
  • Verminderde concentratie en geheugen
  • Vaak ziek(jes) of een algeheel gevoel van malaise 

Stel jezelf een aantal vragen:

  • Hoe voel je je als je ’s morgens wakker wordt? Ben je uitgerust of moe?
  • Slaap je makkelijk in?
  • Ben je een lichte slaper en word je vaak wakker ’s nachts?
  • Ben je ’s avond tot laat energiek en druk en kan je er ’s morgens niet uitkomen?

Met een goede nachtrust slaap je binnen 5 minuten, word je misschien nog eens een keer wakker omdat je moet plassen en sta je ’s morgens uitgerust en vol energie op. Heb je geen wekker nodig en snooze je niet. De dag bepaalt je nacht en de nacht bepaalt je dag.

Hoe kunt je nu je nachtrust verbeteren? Tien tips.
  1. Zorg dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Niet te warm en ook niet te koud, zo tussen de 16 en 18 graden.
  2. Cafeïne, tabak en alcohol kunnen je slaappatroon negatief beïnvloeden, vooral als deze ’s avond gebruikt worden. Probeer ze zoveel mogelijk te beperken. Ideaal is ze helemaal niet te consumeren.
  3. Zorg voor regelmaat in het slaapritme. Zoveel mogelijk op het zelfde tijdstip naar bed en op staan. Het liefst ook in het weekend!
  4. Beweging is goed voor het lichaam, het liefst in de buitenlucht. Door regelmatig te sporten wordt inslapen en doorslapen bevorderd. Beweeg niet te intensief kort voor het slapen gaan en vermijd ook intensieve gesprekken laat op de avond.
  5. Zorg dat je slaapkamer echt donker is, zelfs het rode stand-by lampje van een tv of ander apparaat heeft al invloed op je nachtrust. 
  6. Dim het licht enkele uren voordat je gaat slapen, zo krijgen je hersenen het signaal om de slaapcyclus te beginnen. Het blauwe scherm van je telefoon of je laptop doet het tegenovergestelde en verstoort je slaapcyclus.
  7. Schakel ’s avonds je mobiel uit en zet een timer op de WIFI, zodat je ’s nachts een minimum aan straling hebt.
  8. Maak gebruik van nachtrust ondersteunende voeding, kruiden en/of vitaminen, raadpleeg daarvoor een professional.
  9. Reguleer je stressniveau met bijvoorbeeld massage, een ontspannen vorm van yoga en meditatie
  10. Probeer te voorkomen dat je er ’s nachts uit moet. Moet je toch een keer plassen, minimaliseer dan de blootstelling aan licht door een klein lampje met sensor te plaatsen in de badkamer.

Er zijn nog vele andere dingen die de nachtrust kunnen verstoren. Persoonlijke verbeteringen kunnen worden uitgezocht en besproken in een één-op-één sessie.

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!