Je bent als moeder geneigd om je kindjes op nummer 1 te zetten. Logisch ook, je kindjes kunnen niet voor zichzelf zorgen en zijn afhankelijk van jou. Maar door jezelf te vergeten kan het zo zijn dat je op een gegeven moment achter de feiten aanloopt en vergeet dat jíj er ook nog bent. Je vergeet voor jezelf te zorgen, te voldoen aan jouw behoeften. Als kersverse mama weet ik als geen ander dat de tijd een spelletje met je speelt, de dagen vliegen voorbij zonder dat je er erg in hebt. Een gezonde maaltijd of voldoende drinken schiet er dan zo bij in. Tijd voor jezelf vrijmaken lijkt een onbegonnen zaak. Toch is het erg belangrijk.

___

ººAls je wel energie uitgeeft terwijl je in het rood staat doe je jezelf tekort en zul je na verloop van tijd opgebrand zijn. Je lontjes worden korter, je tenen langer en je bent niet meer die leuke mama die je zo graag wilt zijn.ºº

Picture this: een bankrekening van energie. Je hebt genoeg energie te geven als je vol in de plus staat, maar als er niks op staat kan je ook niks geven. Als je wel energie uitgeeft terwijl je in het rood staat doe je jezelf tekort en zul je na verloop van tijd opgebrand zijn. Je lontjes worden korter, je tenen langer en je bent niet meer die leuke mama die je zo graag wilt zijn. De energie van vermoeidheid hangt om je heen en je kindjes voelen dat haarfijn aan en doen er nog een schepje bovenop. Ze spiegelen je. Goed voor jezelf zorgen gaat over zelfliefde. Toen ik mijn dochter van destijds 3 vertelde dat ik het meest van de hele wereld van haar hield, gaf zij mij een knuffel en zei dat ik het allermeest van de hele wereld eerst vanmezelf moest houden. Dat jij jezelf op sommige momenten even voorop plaatst zegt niet dat je daarom minder van je kindjes houd. Je geeft ze eigenlijk een hele mooie boodsschap mee.

SELFCARE

Hulp vragen is niet voor iedereen even makkelijk. Vooral als jij vind dat je sterk moet zijn. Hulp vragen is wel belangrijk! Loslaten van de gedachte dat je zwak bent als je hulp vraagt is heel bevrijdend. Hulp vragen aan je partner, je moeder een zus of vriendin.

ººGelukkig heb ik een heel lieve man die me aan mijn selfcare momenten herinnert als ik het weer eens belangrijker vind dat er opgeruimd is.ºº

Ik merk dat de onrust bij mij zit in de gedachte van dingen moeten en verwachtingen die ik mezelf heb opgelegd. Als ik dat loslaat heb ik ineens meer tijd. Selfcare hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Soms moet je dingen leren combineren of even weten welke mogelijkheden er zijn om te werken aan selfcare. Ik merk dat als ik mijn selfcare-me-time laat verslappen en ik geen hulp vraag ik veel eerder getriggerd ben ik mijn boosheid en frustratie.

Gelukkig heb ik een heel lieve man die me aan mijn selfcare momenten herinnert als ik het weer eens belangrijker vind dat er opgeruimd is. En neemt hij de ochtendshift voor zijn rekening als ik een gebroken nacht heb gehad, zodat ik nog even 2 uurtjes kan pakken. Ik vind zijn nachtrust belangrijk en hij kan daardoor mij ondersteunen, we hebben er niks aan als we beide gebroken nachten hebben. Wij slapen dan ook inderdaad soms apart.

ZET JEZELF OP NUMMER 1

Om jezelf met enige regelmaat op nummer 1 te zetten en goed voor jezelf te zorgen, moet je tijd vrijmaken! Tijd vrijmaken betekent dat je af en toe een moment uit de rol van het moederen stapt en alles even uit handen geeft. Niet altijd even makkelijk maar wel noodzakelijk. Jezelf op nummer 1 zetten betekent dat niet dat je daarmee anderen verwaarloost. Als kersverse moeder met een high maintenance baby weet ik hoe makkelijk het is om jezelf voorbij te lopen als je je daar niet bewust van bent. Vanaf dag 1 heb ik momenten van zelfcare ingevoerd, omdat ik het anders niet trok. Momenten die ik nodig had om die energiebankrekening aan te vullen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, veel geld of tijd te kosten.

ººAls je jezelf op nummer 1 zet betekent dat niet dat je anderen verwaarloost.ºº

HOE DEED IK DAT?

Onze jongen wilde graag gedragen worden…door mama, maar mijn lichaam was het niet gewend om dagelijks uren met 4+ kilo op de arm te lopen en deze jongen groeide snel bijna een kilo per week in het begin. Ik kreeg last van mijn rug, mijn knieën, mijn armen deden pijn en de korte nachten trokken me leeg, wie niet. De draagdoek was toen helaas nog geen optie. Iedere avond als zoonlief eindelijk sliep ging mama op de spijkermat liggen. Daarna kwam de rode infrarood lamp tevoorschijn en tegelijkertijd gingen de voetjes omhoog in een badje met magnsiumzout, met een kopje warme chocolademelk en wat rauwe noten on the side keek ik nog even een luchtige serie op Netflix. Voor het slapen gaan even de dag afdouchen en mezelf heerlijk insmeren met een biologische body shea butter. Had ik wat meer tijd, dan scubte ik mijn gezicht en lichaam met een Ayurvedische bodyscrub, in ieder geval 1x in de week. Dat was mijn avondritueel, dat had ik nodig om mama te kunnen zijn. Overdag als zoonlief wakker was ging ik minimaal een half uur in alle rust op bed liggen en deed ik een yoga Nidra om de gemiste slaap een beetje te compenseren. Ze zeggen dat 1 uur yoga Nidra gelijk staat aan 4 uur slaap. Een soort powernap met vele gezondheidsvoordelen.

Vanaf het begin is onze zoontje een lastige inslaper en slaapt overdag het liefst bij mama, in de draagdoek of samen op bed. Als we dan na het voeden op bed gingen slapen, liggen we in de maternale houding. Voor mij (heel veel vrouwen) niet de meest ideale houding. Ik krijg last van mijn heupen, schouders, mijn armen gaan slapen. Om de stijfheid van het liggen uit mijn lichaam te halen doe ik elke dag een aantal yogahoudingen. Niet speciaal in yogakleding of op een yogamatje in een yogales, maar lekker in pyjama op bed of in joggingbroek op het kleed in de kamer. Elke minuut die ik in een houding lig is er weer eentje meer dan helemaal niks.

Geef je net als ik ook nog eens borstvoeding, dan moet je niet vergeten dat naast het voeden de aanmaak van borstvoeding ook energie kost! Pas je niet goed op jezelf dan kan zo’n kleintje je na verloop van tijd letterlijk leegzuigen.

GEZONDE VOEDING

Als orthomoleculair therapeut weet ik wat het belang is van gezonde voeding en dat je geen tekorten aan belangrijke vitaminen hebt. In de basis zorg ik ervoor dat ik gezond eet, voldoende water drink en mijn lichaam goed ondersteun met vitaminen, mineralen en vetzuren. Tekorten aan vitaminen, mineralen en vetzuren kunnen ervoor zorgen dat het moederen nog zwaarder wordt hoe goed je je best ook doet.

Dagelijks eet ik voldoende biologische groente fruit (zo’n 700 gram). Soms eet ik twee keer warm, ik kook dan de avond ervoor extra. Het liefst eet ik groene groenten. Ik wissel mijn ochtend smoothy af met havermout pap in de ochtend. Ik drink minimaal 2 liter gefilterd water. Daarnaast ondersteunende kruidenthee voor de borstvoeding en 1 kopje koffie met caffeïne die heb ik soms echt nodig. Als ik brood eet, eet ik 24-uur gerezen zuurdesem biologisch Speltbrood wat geen tarwe bevat en geen gluten. Ik zorg dat ik voldoende gezonde vetten binnenkrijg via noten, avocado en extra vierge olijolie/kokosolie.

Een zwangerschap, borstvoeding geven, het vraagt allemaal net iets meer dan wat je uit je voeding kunt halen. Ik neem dagelijks mijn vitaminen en vetzuren om zoonlief genoeg te geven en zelf ook nog wat over te houden. Ik had eerder roofbouw gepleegd op mijn lichaam en daar heb ik van geleerd. Het vervelende is dat herstellen van roofbouw lastiger is dan het voorkomen.

Een goede nachtrust

Iedereen weet dat een goede nachtrust van tenminste 7 uur een must is voor een goede gezondheid. Als kersverse mama (en papa) kom je daar lang niet aan. Geef je flesvoeding, dan zullen de nachten eerder ononderbroken zijn, dan wanneer je borstvoeding geeft. Alle voors hebben tegens en alle tegens hebben voors. Maar om het slaap tekort op te vangen is juist die yoga Nidra die ik noemde zo interessant. Zo kan je in een korte tijd toch nog wat slaap inhalen, ook al kun je slaap eigenlijk niet inhalen.

Als je wilt weten hoe je jouw persoonlijke situatie kunt optimaliseren stuur me dan een berichtje via de mail. Als dragende mama ben ik overdag als mijn zoontje bij mij slaapt niet telefonisch te bereiken.

Liefs Jennet

error: Content is protected !!

LAAT JE INSPIREREN

Ontvang inspirerende mails die je leiden naar innerlijke rust en heelheid

You have Successfully Subscribed!