Poep. Een woord waar menig kind én volwassene van gaat giechelen. Over iets wat de normaalste zaak van de wereld is, doen we vrij geheimzinnig. Iedereen doet het en dat is maar goed ook. Kijk jij wel eens achterom? En dan niet om te kijken of je sporen achterlaat, maar om te zien hoe je drol eruitziet. Als je het tenminste kunt definiëren als een drol. Helaas heeft 1 op de 5 Nederlanders heeft chronische darmklachten, met tal van vervelende klachten tot gevolg.

___

DE IDEALE SITUATIE

Hoe vaak ga jij voor een grote boodschap? In een ideale situatie ga je dagelijks één tot twee keer naar het toilet, met een regelmatig patroon. Je kunt het soepel en snel, zonder te persen, maar het komt er ook niet uit stromen. Je hebt slechts één of twee keer afvegen nodig en je hebt geen last van pijn of krampen voor of tijdens het poepen. Je hebt geen plakker of drijver en het ruikt niet zodat je opvolger zich bedwelmt in de lucht.

VAN MOND TOT KONT

Je spijsvertering begint al bij het kijken. Herken je het als het water je in de mond kan lopen van iets lekkers? Er worden dan al spijsverteringsenzymen aangemaakt. Door vervolgens goed te kauwen worden er nog meer spijsverteringsenzymen aangemaakt in het speeksel. Vervolgens gaat de vertering verder in de maag. Een optimale samenstelling van je maagzuur is erg belangrijk! Daarover lees je straks meer. Je lever en alvleesklier leveren hun bijdrage aan verteringsenzymen, waardoor het goedje in de dunne darm verder verteerd kan worden in de dikke darm. In de dikke darm vindt het indikken van de ontlasting plaats en heel belangrijk, de opname van vitaminen en mineralen!

Je begrijpt dat wanneer dit proces niet optimaal verloopt van bovenaf, de organen niet optimaal functioneren, er onderaan bij de darmen problemen ontstaan.

JE TWEEDE BREIN

Je darmen zijn verbonden met je brein! Wist je dat 95% van je geluk uit je darmen komt. In je darmen wordt namelijk serotonine aangemaakt, een neurotransmitter (=boodschapperstof in de hersenen) die ervoor zorgt dat jij je rustig voelt, tevreden bent, je lichaamstemperatuur goed geregeld wordt, goed slaapt, veerkrachtig bent en je rationeel kunt denken, dat je lekker in je vel zit. Die 95% geluk zit alleen in je darmen als ze optimaal functioneren, je begrijpt hoe belangrijk een optimale spijsvertering en darmfunctie dan is!

Dierentuin

Je darmen bevatten in totaal ongeveer twee kilo (!) aan darmbacteriën. In deze dierentuin in je darmen is het belangrijk dat er voldoende diversiteit is aan bacteriën en dat met name de ‘goede’ bacteriën overheersen. Overheersen de slechte bacteriën dan merk je dat snel genoeg aan tal van vervelende darmklachten.

Klachten

De klachten die je in je darmen ervaart kunnen op tal van verschillende manieren zijn ontstaan, o.a. antibiotica, chronische stress, ongezonde voeding, te snel en zonder aandacht eten en niet goed kauwen, kunnen zorgen voor een verstoring in het evenwicht van ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën (=dysbiose). Veel voorkomende klachten zijn:

  • Buikpijn
  • Kramp, rommelende darmen
  • Diarree (vaak vlak na de maaltijd)
  • Obstipatie
  • Opgeblazen buik
  • Winderig
  • Vermoeidheid
  • Herkenbare etensresten in de ontlasting
  • Reactie op bepaalde voeding
Immuunsysteem

De slijmvliezen in je lichaam zorgen voor de eerste verdediging tegen lichaamsvreemde stoffen zoals onder andere pathogenen, parasieten, bacteriën en virussen. De wand van je darmen bestaat uit slijmvlies, zodat deze pathogenen niet via de darmwand in je bloed terecht kunnen komen. Als dit slijmvlies beschadigt raakt en gaat ontsteken, kan dit wél gebeuren en wordt een ander mechanisme van je immuunsysteem geactiveerd om de pathogenen die in het bloed zijn terecht gekomen op te ruimen. Als dit niet optimaal gebeurd word je ziek van de stof die zich door de darmbarrière heeft weten dringen. Dit noemen we een leaky gut, oftewel een lekkende darm.

Houd je slijmvlies tevreden

Het darmslijmvlies kan door meerdere oorzaken beschadigd raken.

  • Chronische stress
  • Pathogenen zoals:
    – Slechte darmbacteriën
    – Parasieten
    – Schimmels
  • Ongezonde voeding
  • Medicatie waaronder:
    NSAID’s zoals ibuprofen en aspirine die veelvuldig door velen gebruikt worden
  • Maagzuurremmers
  • Antibiotica!

Antibiotica is als een kernbom voor je darmmicrobioom en doodt naast de slechte ook de goede darmbacteriën! En juist die goede heb je nodig om je darmslijmvlies op orde te houden. Wees dus lief voor de goede! Heb je meerder antibioticakuren gehad, dan is het raadzaam je darmen te ondersteunen met een goede pre- en probiotica.

Maagzuurremmers zorgen er voor dat je minder maagzuur aanmaakt. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt heb je bij brandend maagzuur niet een teveel aan maagzuur, maar juist te weinig maagzuur! Door het gebruik van maagzuurremmers zorg je ervoor dat je in een vicieuze cirkel komt en dit gaat ten koste van een goede spijsvertering en een goede darmfunctie.

 

 

hoe ziet jouw drol eruit?

Kijk jij wel eens achterom? En hoe ziet jouw ontlasting er dan uit? De constitutie, kleur en geur zegt heel veel over de staat van je spijsvertering en je darmen. Over hoe het met je gaat.

  • Plakkerige en drijvende ontlasting duidt op een slechte vetvertering.
  • Een opgeblazen buik en knalwinden met een slechte vertering van koolhydraten.
  • Ruiken je windjes naar rotte eieren, dan is de spijsvertering van eiwitten niet optimaal.

#1        Aparte harde stukjes. Moeilijk uit te persen.
#2        Brokkelig, maar worstvorming.
#3        Lijkt op een worst, maar met borsten aan het oppervlak.
#4        Een gladde worst of slang. Zacht maar stevig.
#5        Zachte klodders maar nog net duidelijke randen.
#6        Zachtje stukjes, vrij papperig.
#7        Waterig, geen vaste stukken. Pure vloeistof.

Als alles goed gaat in het spijsverteringskanaal ziet jouw drol er over het algemeen uit als #3 en #4, ruikt deze neutraal en heeft een mooie bruine kleur. Laat geen sporen achter, drijft niet en je hebt maar één of twee papiertjes nodig bij het afvegen. Wijk je hiervan af, dan is het raadzaam om eens te onderzoeken waar bij jou de disbalans zit. Veel vervelende klachten hebben hun oorsprong in de darmen.

 

gezond geluk en succes

Niet altijd wordt een darmprobleem erkent door de reguliere gezondheidszorg. Als er in de reguliere gezondheidszorg niks gevonden wordt spreekt men over prikkelbare darmsyndroom (PDS). De ziekte van Crohn of Colitis Ulcerose hebben een andere aanpak nodig als een dysbiose n.a.v. een antibioticakuur.

Eén ding is zeker, een optimale darmfunctie is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, goed in je energie en happy in je hoofd. Dit komt alles in je leven ten goede!

Wil je meer weten? Laat het me dan weten met een mailtje: feelgood@jennetmeppelink.nl

Liefs,
Jennet

error: Content is protected !!

LAAT JE INSPIREREN

Ontvang inspirerende mails die je leiden naar innerlijke rust en heelheid

You have Successfully Subscribed!