Heb je er wel eens over nagedacht hoe jouw ademhaling jou en jouw business gezonder kan maken? Hoe is jouw ademhaling eigenlijk? Heb je daar wel eens bij stilgestaan? In rust zou je normaal gesproken 8-10 ademhalingen per minuut moeten hebben, wanneer je veel meer ademhalingen per minuut maakt ervaart je lichaam stress en spreken we van chronische hyperventilatie.
___
STAND VAN ZAKEN
Pak de timer op je telefoon erbij, adem even diep in en zucht even lekker hoorbij uit en tel dan een minuut lang je ontspannen ademhaling. In en uit is één ademhaling…En? Hoeveel had je?
Heb je veel meer dan 10 ademhalingen geteld dan kan dat nooit een ontspannen diepe buikademhaling zijn. Probeer maar een meer dan 10 diepe rustige ademhalingen binnen een minuut te doen, dat haal je niet. Daar heb je helemaal geen tijd voor! En daar hebben we meteen een punt te pakken.
ººMet die vele ademhalingen breng je onbedoelt een stressreactie in je lichaam op gang. ºº
ONBEWUSTE STRESS
Met die vele ademhalingen breng je een stressreactie in je lichaam op gang. Onbedoelt bereid je je lichaam voor op een vecht of vlucht reactie. Zo zit dat nog in ons systeem vanuit de oertijd, toen we moesten vluchten of vechten tegen die sabeltandtijger om te overleven. Zo voelt dat misschien niet, maar zo ís het wel. Door die hoge en oppervlakkige borst ademhaling en het activeren van de stressreactie worden er stresshormonen geactiveerd, zoals adrenaline en cortisol.
MENTALE SABELTANDTIJGER
De ademhaling gaat sneller en wordt oppervlakkiger, de hartslag gaat omhoog, de schildklier gaat harder werken om meer energie aan te maken en vraagt daarbij ondersteuning van de bijnieren in de aanmaak van cortisol. Als we dan weer even teruggaan in de tijd, was deze stressreactie in de oertijd heel nuttig. Kwam je die sabeltandtijger tegen, dan was het vechten of vluchten voor je leven. Tegenwoordig hebben we alleen nog maar mentale sabeltandtijgers die ons precies datzelfde gevoel van overleven geven. Denk daarbij aan o.a. werkdruk, deadlines, overvolle mailbox, zeurende klanten, rekeningen die betaald moeten worden, jezelf opgelegde verplichtingen, teleurstellingen van dingen die anders gaan dan verwacht, leuk genoeg zijn op social media, sociale verplichtingen, je gezin, onverzadigbaar en leeg gevoel van nooit genoeg…
ººTegenwoordig hebben we alleen nog maar mentale sabeltandtijgers die ons precies datzelfde gevoel van overleven geven.ºº
Potje met vitaminen
Om goed te kunnen functioneren heeft je lichaam brandstof nodig in de vorm van vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Stel je hebt één potje met dit alles te verdelen over je lichaam, dan gaat dit potje als eerste naar het oplossen van die stress. Tenminste, het geeft jouw de energie om een oplossing te vinden voor jouw ‘levensbedreigende’ probleem. Stress associeert je lichaam met overleven en je lichaam is ingesteld op overleven. Die stress is er immers om je in beweging te krijgen, om in actie te komen, om te dealen met die mentale sabeltandtijger. Doordat dit potje met vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren gaat naar het oplossen van de stress, gaat dit helaas ten koste van andere belangrijke processen in het lichaam, zoals o.a. je spijsvertering, groei en herstel of je vruchtbaarheid.
Recept voor een burn-out
Het begon allemaal met je ademhaling en nu hebben we het over een burn-out!! Ik wil je zeker niks aanpraten, maar je juist ergens van bewust maken. Het probleem met langdurige stress is, dat het in je systeem sluipt en het langzaam uitput. Dat je er al zo gewend aan bent geraakt, dat je het als normaal bent gaan beschouwen. Doe daar nog een het schepje van ‘niet-zeuren-maar-doorgaan’ en ‘er-moet-nog-zoveel-gebeuren’ bovenop, stap nog over een paar grenzen heen, zeg nog een paar keer ‘ja’ terwijl je van binnen ‘nee’ schreeuwt en het recept voor een bijnieruitputting is compleet. Je voelt misschien dat je energie hebt, maar dit is valse energie uit de bron van je reserves. Je bent nog steeds tegen die mentale sabeltandtijger aan het vechten, je hebt nog geen oplossing voor je probleem gevonden. Soms is het op en voel je die energie niet meer, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk professionele ondersteuning te zoeken voor je energieprobleem bij een orthomoleculair therapeut in de buurt.
Een te snelle ademhaling geeft tal van vervelende klachten zoals: vastzittende nek en schouders, duizeligheid, hoofdpijn, onrust, druk op de borst, hartkloppingen, gevoel van angst of paniek, gejaagdheid, hoge bloeddruk. Dit staat nog los van de klachten die met chronische stress te maken hebben.
ººRust en overzicht in je hoofd zorgt dat je efficiënt kunt werken en tijd over hebt. Je zit lekker in je vel, je bent happy met jezelf en daarmee ben je in staat het beste uit jezelf, je leven èn je onderneming te halen.ºº
OPLOSSING
Als je met een snelle ademhaling een stressreactie kunt vrijmaken in je lichaam, kan je dan met een langzame ademhaling ontspanning activeren? Ja dat kan! Voor de stress op dat moment werkt dat systeem razend snel. Bij de één al met een paar minuten, bij een ander duurt het wat langer. Voor langdurige opgebouwde stress gaat dat misschien niet zo snel als je zou willen, dat vraag enige oefening en geduld. Ontspannen vormen van yoga en meditatie leren je bewuster en beter te ademen en stress te reduceren.
Heb je langdurige stress, dan zijn je energiereserves niet met een paar yogalessen en ademhalingsoefeningen aangevuld. Na lange tijd roofbouw te hebben gepleegd op je vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren zijn er wellicht ernstige tekorten die moeten worden aangevuld met eeng goede kwaliteit supplement. Gezonde en biologische voeding is zeker een basis, maar bij ernstige tekorten gaat allen gezonde voeding dat helaas niet aanvullen.
Adem je rijk!
Nou komt ie. Als jouw ademhaling optimaal is, is ook de zuurstofvoorziening in je lichaam optimaal en daarmee heb je de belangrijkste grondstof voor het maken van energie! Zonder zuurstof is er namelijk geen optimale verbranding mogelijk, met als gevolg o.a. vermoeidheid en spierklachten (verzuring) en andere vervelende klachten.
Is je ademhaling rustig, dan zit er rust in je lijf en in je hoofd. Heb je overzicht en helderheid om de juiste beslissingen maken. Rust en overzicht in je hoofd zorgt dat je efficiënt kunt werken en tijd over hebt. Je zit lekker in je vel, je bent happy met jezelf en daarmee ben je in staat het beste uit jezelf, je leven èn je onderneming te halen. Als je vanuit ontspanning, rust in lijf en hoofd, bruist van de energie, gaat álles veel makkelijker en worden uitdagingen zelfs leuk. Het straalt door in álles!!
Herken jij jezelf in bovenstaande en wil je weten wat jij kunt doen om dit te veranderen. Laat het me weten in een berichtje: feelgood@jennetmeppelink.nl
Liefs,
Jennet