EEN GEZONDE NACHTRUST

Je kunt maar moeilijk de slaap vatten als je naar bed gaat, je hoofd staat niet stil en piekergedachten schieten van de een naar de ander. Je wordt ’s nachts regelmatig wakker en hebt dan moeite om weer in slaap te komen. Als je pech heb hebt je ook nog eens een snurkende partner die je de nachtrust ontneemt.  Hoe dan ook, ’s morgens word je niet uitgerust wakker en die vermoeidheid neem je mee je dag in.

Chronische slaaptekort staat in verband met mentale en lichamelijke gezondheidsklachten en ziekte. De slaap is tegenwoordig het meest onderschatte stuk van de dag, terwijl het eigenlijk het belangrijkste deel van je leven is. Zonder een goede nachtrust kun je overdag niet optimaal functioneren en liggen mentale en lichamelijke klachten op de loer. De kwaliteit van je slaap heeft grote invloed op je gezondheid en je geluk. Zoals velen anders veronderstellen, slaap kun je níet inhalen. Slaapmedicatie of een wijntje lijken te werken, maar maken je slaapprobleem groter. Hoe zorg je er nu voor dat je op een gezonde en natuurlijke manier het beste uit je nacht kunt halen?

Wil je werken aan een betere slaapkwaliteit en het optimaliseren van je nachtrust, om daarmee op een natuurlijke manier aan je Gezond Geluk te werken?

liefs Jennet

HET WERKT!

Ik zie het elke keer weer gebeuren en daarom vind ik dit zo fascinerend, de kracht van een natuurlijke aanpak is verbluffend en het werkt! Uiteindelijk ben ik geen toverdokter en is jouw commitment minstens zo belangrijk. Samen bekijken we hoe we jouw probleem kunnen aanpakken en oplossen/reduceren. Ik bekijk jouw persoonlijke situatie vanuit een groter geheel en ik leg voor jou de verbanden. Je lichaam en je geest hebben een uitwerking op elkaar, dit kan negatief, maar ook positief! Goed nieuws dus!

EEN GEZONDE NACHTRUST

Lang geleden, voor het bestaan van de gloeilamp, mentale problemen en alle andere technologie die ons 24 uur per dag afleiding kunnen geven, hadden we een heel ander dag- en nachtritme. Als de zon onder ging, maakte je lichaam zich klaar voor de nacht en ging je slapen als je moe was. Als de zon opkwam, maakte je lichaam zich klaar voor de dag; had je genoeg energie, kreeg je voldoende beweging en daglicht om je vervolgens aan het einde van de dag weer te kunnen overgeven bij het aandienen van de avond.

 

Slaap, een goede nachtrust, wordt sterk onderschat. Die hards zullen zeggen: “slapen kan altijd nog als ik tussen zes planken lig.” Die realiteit is met een chronisch slechte nachtrust een stuk dichterbij dan je hoopt.

DAG- EN NACHTRITME

Ons dag- en nachtritme noemen we het circadiaans ritme. Met de komst van kunstlicht, internet, telefoons, rekeningen, werkdruk, (sociale) verplichtingen, (mentale) problemen, heeft slapen een heel andere invulling gekregen: het wordt niet meer als noodzakelijk goed gezien. Slapen vinden we eigenlijk maar zonde van onze tijd, we willen het liefst zo veel mogelijk uit onze dag halen. Omdat we moeite hebben om de dag los te laten, worden de dagen nóg langer, terwijl die belangrijke nachten steeds korter worden.

Dit heeft zijn uitwerking op je hele persoon, je gezondheid, je mentale staat en je functioneren overdag. Naast de lichamelijke klachten beïnvloed een slaaptekort je geheugen en concentratie, je bent emotioneler, sneller geprikkeld, overdag vermoeid en je hebt weinig energie. Je hebt het gevoel van standje ‘overleven’. Gewenning aan slaaptekort zorgt ervoor dat je niet inziet wat de gevolgen zijn voor je gezondheid. Hoe is jouw nachtrust eigenlijk?

SLAAP INHALEN, KAN DAT?

Zoals velen anders veronderstellen, kun je slaap níet inhalen. Je hersenen en je lichaam hebben voldoende slaap van goede kwaliteit nodig om goed te kunnen functioneren, heb je die gemist, dan gaat de belangrijke functie van slaap die op dat moment nodig is verloren en is niet in te halen. Chronisch slaap tekort leidt tot mentale en lichamelijke gezondheidsklachten, overgewicht en ziekte.

HOEVEEL SLAAP HEB JE NODIG?

Als het zo uitkomt veronderstellen sommige mensen dat ze goed kunnen functioneren met maar 5 uur slaap. Gewennig aan slaaptekort zorgt er echter voor dat je niet goed meer kunt inzien wat het effect van slaapterkort op je gezondheid is. Baby’s, kinderen, pubers, volwassenen en ouderen hebben allemaal hun eigen slaapbehoefte en circadiaans ritme (dag- en nachtritme). We denken niet in uren als we het op slapen hebben, maar in slaapcycli. Als we dat zouden moeten omzetten in uren, zou een volwassene minimaal 7 uur slaap van goede kwaliteit nodig hebben om overdag goed te kunnen functioneren.

OPTIMALISEREN VAN JE SLAAP

Slaapmedicatie en een wijntje voor het slapengaan of ’s morgens koffie om wakker te worden lijken effectief, maar werken juist averechts en maken je slaapprobleem helaas alleen maar groter. Er zijn verschillende manieren om op een natuurlijke en gezonde manier te werken aan je slaapkwaliteit om je nachtrust te optimaliseren. Een gezonde nachtrust zorgt er voor dat je gezonder èn gelukkiger bent, je je overdag beter kunt concentreren, het verbetert de leerprestaties en je geheugen, het voorkomt mentale en lichamelijke gezondheidsklachten, zorgt ervoor dat je lontje langer wordt. Kortom een goede nachtrust maakt je overdag een leuker mens!

MEER LEREN OVER SLAAPKWALITEIT

In de workshop Gezond Geluk: een gezonde nachtrust leert om op een natuurlijke, gezonde en effectieve manier je slaapkwaliteit te verbeteren. Jouw inzet bepaalt het resultaat. Vergeet niet: een goede slaap maakt gezonder en gelukkiger!

SAVE THE DATE

GEZOND GELUK: een gezonde nachtrust
 Zondag 20 oktober
10:00 uur – 13:00 uur
➜ Investering in jezelf: € 40 p.p.

INVESTEER IN JEZELF

Voor een afspraak wordt tijd gereserveerd. Mocht je verhinderd zijn kun je een afspraak tot minimaal 24 uur van te voren kostenloos verplaatsen. Na die tijd wordt het hele consult in rekening gebracht.

Het is mogelijk conculten via skype te doen.

EERSTE CONSULT

1 – 1,5 uur (intake + consult) – € 135

_

VERVOLG CONSULT

1 uur – € 100

_

KORT CONSULT

max. 30 minuten – € 60

_

TELEFONISCH CONSULT

per 15 minuten – € 35

error: Content is protected !!