fbpx

Als kinderen hun ouders spiegelen en na-apen, waarom zou je dan aan het kopie sleutelen? ‘Ik vind het zo vervelend om mijn kind te zien worstelen. Kon ik maar iets doen.’

Deze zin hoor ik regelmatig van een machteloze ouder, die zich zorgen maakt over het gedrag van hun kind. Je kunt iets doen! Je hoeft niet hulpeloos toe te kijken. Alleen het helpen van je kind kan via een andere ingang zijn dan je in eerste instantie verwacht. Als kinderen hun ouders spiegelen en na-apen, waarom zou je dan aan het kopie sleutelen? Je hoeft niet toe te kijken hoe je kind worstelt met het leven en hoe dat jou raakt in je hart. Je kunt meer voor je kind doen dan je denkt. Je staat niet langs de zijlijn!

Kinderen apen o.a. hun ouders na, dat is hoe ze leren. Ze spiegelen daarmee ook het gedrag van hun ouders. Als iets aan het gedrag van je kind je niet bevalt, kijk dan eens of je daarin iets van jezelf herkent en probeert je kind, zonder het zelf te weten, je iets te vertellen. Dit gebeurt geheel onbewust. Je kind doet dit dus niet expres! Kinderen prikken dwars door al jouw beschermingslaagjes heen en laten je zien wat er zich daaronder afspeelt.

 

HARTPIJN

Kinderen zijn meesters in het blootleggen van jouw hartpijn, maar ze zijn er niet de oorzaak van. Ook al kan dat soms wel zo voelen, omdat ze je haarfijn weten te raken en te triggeren. Dit is belangrijk om te onthouden als ze je weer eens flink uitdagen. Wanneer je weet dat ze alleen maar de boodschapper zijn, kun je hun gedrag wellicht liefdevoller aanschouwen en incasseren.

Als je gedrag bij je kind herkent en het raakt je. Gedrag waarin jij jezelf in herkent, laat dan het “goede” voorbeeld zien. Kinderen apen immers na.

Is je kind een zorger/pleaser en jij ook? Laat dan zien dat goed voor jezelf zorgen ook belangrijk is en dat je ook ‘nee’ mag zeggen tegen anderen en voor jezelf mag kiezen. Neem je ruimte en wacht niet tot je die krijgt, want dan kan je soms frustrerend lang wachten.

Kan je kind lastig grenzen aangeven, laat het over zich heen lopen en herken je jezelf daarin? Laat dan zien dat jij kan staan voor jouw behoeften en dat je daarmee iemand anders durft te teleurstellen. Dat je niet bang bent voor de reactie van de ander en bij je standpunt kan blijven als je voor jezelf kiest.

Is je kind onzeker en durft het zichzelf niet uit te spreken? Jij wel? Laat zien dat je je liefdevol durft uit te spreken. Krachtig en zelfverzekerd. Dus niet iemand de huid volschelden, maar ook niet als een muisje heel zachtjes en twijfelachtig. Laat zien wie je bent en waar je voor staat met respect en ruimte voor de ander. Laat zien dat je ook moeilijke onderwerpen die je aan het hart gaan niet uit de weg gaat en bespreekbaar maakt. Dan durft je kind ook dingen met je te delen die het lastig vindt.

Enzovoorts.

 

Hoe kan ik een voorbeeld zijn?

Kinderen nodigen je uit om naar binnen te gaan. Ze laten je zien waar jouw hartpijn zit en wat die je wil vertellen. Je kunt iets voor je kind doen, door je hartpijn te onderzoeken, zodat je een voorbeeld kunt zijn voor je kind(eren). Zodat je kind niet meer hoeft te laten zien wat jouw hartpijn is, maar het z’n eigen hartpijn mag hebben en dat jij je kind daarin kunt begeleiden zonder dat jouw eigen gekwetste hart ertussen komt en het je niet meer zo raakt. Dan kun je er voor je kind zijn, zonder dat je zelf verdwaalt in je hoofd of eigen emoties. Maar helemaal aanwezig kan zijn voor je kind.

 

OEFENING

Als je merkt dat je wordt overmand door je eigen emoties, je hoofd met je aan de haal gaat en het daardoor lastig voor je is om er voor je kind te zijn. Breng dan je focus op je ademhaling. Probeer je ademhaling te vertragen en de verdiepen. Adem diep in en zucht met getuite lippen langzaam uit. Herhaal dit net zo lang totdat je voelt dat je rustiger wordt en meer aanwezig voelt in het moment.

Dit is het prachtigste cadeau dat je je kind en jezelf kunt geven!

Als je je eigen hartpijn en de verbinding met jezelf herstelt, dan zal je op elk vlak in je leven daar de vruchten van plukken.

Laat deze woorden niet alleen woorden zijn en nieuwe inzichten, maar doe er ook wat mee. Weet je niet waar je moet beginnen, hoe en wat?

Onderzoeken welke boodschap je kind voor je heeft, wat hierin jouw actiepunten zijn en welke stappen je kunt ondernemen, kan via een Kindertolk traject of 1:1 coaching? Heb je hier interesse in stuur me dan een berichtje.

Liefs Jennet

P.s. kijk ook eens op de pagina Kaartendeck, daar vind je het prachtige kaartendeck Inner Treasures, waarmee je thuis aan de slag kunt om je persoonlijke proces te ondersteunen.

error: Content is protected !!