fbpx

Je bent moe, intens moe. Je gedachten lijken niet te stoppen, je hoofd maakt overuren en je wordt er gek van. Je voel veel spanning in je lichaam, voornamelijk in je nek, schouders en rug. De onrust die je voelt geeft je een opgejaagd gevoel. Emoties liggen aan de oppervlakte en je raakt snel getriggerd.  Je vindt jezelf niet leuk en je baalt ervan dat het je allemaal niet mee zit. Een ontspannen leven vanuit innerlijke rust, dat is waar jij op dit moment voor zou tekenen.

Hoe kom je zo snel mogelijk van je burn-out af? Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Nee, het is niet een weekje op vakantie naar een zonnig land of een maandje stoppen met werken en “uitrusten”. Herstellen van een burn-out is niet een kwestie van even uitrusten en leuke dingen doen waar je energie van krijgt, het helpt, maar biedt geen fundamentele oplossing.

Het antwoord van je burn-out ligt in je burn-out zelf: draai je burn-out om. Keuzes, acties en handelingen vanuit conditioneringen, patronen en beperkende en negatieve overtuigingen over jezelf, anderen en het leven, hebben ervoor gezorgd dat jij voor een langdurige periode veel stress hebt ervaren. Je hebt jezelf weggegeven. Daarmee bedoel ik dat onbewust je energie hebt weggegeven. Je hebt anderen veel gegeven en niet voldoende (kunnen) ontvangen en kom je in het rood te staan op de energiebalans. Je bent opgebrand, uitgeput, burn-out. Inzicht in de reden van je burn-out geeft je gelijk ook de oplossing. Heel simpel, maar niet altijd makkelijk. Gelukkig hoef je het ook niet alleen te doen.

 

kindtrauma

Veel beperkende en negatieve overtuigingenover jezelf, anderen en het leven komen voort uit negatieve ervaringen uit de eerste 7 jaar van je leven. Vandaar dat het kindtrauma wordt genoemd. Er wordt vaak lacherig gedaan over trauma of kindtrauma, het wordt gebagatelliseerd en weggewimpeld als iets kleins en onbelangrijkst, maar niets is minder waar.  Vanuit de belevingswereld van een klein kind is alles groots, dus de ervaring is ook groots en kan een impact hebben die je meeneemt in je volwassen leven.

Kinderen hebben nog niet het perspectief, de denkkaders en het verstandelijk vermogen om met vervelende ervaringen om te gaan, zoals een volwassenen. Omdat volwassenen het vaak lastig vinden om zich in een kind te verplaatsen denken veel volwassenen dat kinderen wel denken en ervaren zoals een volwassenen. Ze handelen en reageren daar ook naar, maar dit is een grote misvatting.

Wanneer en kind geen goede begeleiding heeft gekregen van een emotioneel beschikbare ouder of andere volwassenen, het kind niet heeft geleerd om heftige emoties goed te reguleren en te doorvoelen, wordt een gevoel of pijnlijke ervaring geparkeerd om op een later moment te verwerken. Zo’n opgeslagen ervaring, emotie, leeft onder de oppervlakte. Wanneer je getriggerd wordt komt zo’n geparkeerde emotie naar de oppervlakte. Onbewust ben je nog steeds bang voor het overweldigende gevoel van de emotionele pijn, het gemis, van het kleine meisje dat je toen was. Door de angst voor die pijn druk je het gevoel naar de achtergrond om niet te hoeven voelen.

Kindtrauma is dus niet iets waar je lacherig over doet, maar wat je erkent en serieus neemt en daarna geeft het je weer de mogelijkheid om de luchtigheid van het leven te zien en meer te lachen.

 

geven en ontvangen

Als de balans tussen geven en ontvangen verstoord is raak je uit balans. Ben jij een helper en help je graag anderen, dan vind je het vast lastig om hulpt te vragen of te krijgen…te ontvangen. Klopt dat? Geven of helpen voelt voor jou prettiger, dan ben je niemand iets schuldig. Wanneer je geeft heb je geen schuld en kan jou niks verweten worden, wanneer je ontvangt betekent dit dat je een anders iets schuldig bent en dat gevoel vinden we meestal niet zo fijn.

We zijn vaak geneigd om meer te geven, omdat we stilletjes hopen dat we vanuit het geven iets ontvangen: waardering, erkenning, gezien worden, aardig gevonden worden. Als dat niet komt op de manier zoals je het graag zou willen kun je boos, verdrietig of gefrustreerd raken.

Om niet burn-out te raken is het onder andere belangrijk dat je de geven-en-ontvangen-balans op orde hebt. Dat betekent dat je mag leren om te ontvangen zonder je schuldig te voelen. Je mag verantwoordelijkheden die niet van jou zijn bij de ander laten, je hoeft de last van een ander niet te dragen. Een andere uitdaging is je grenzen aan te geven en ‘nee’ leren zeggen tegen een ander en vaker ‘ja’ tegen jezelf. Leer je triggers kennen, zodat je niet leegloopt op negatieve emoties, daarover hieronder meer.

 

Leer je triggers kennen

‘Hé hallo, ik ben de trigger die ervoor zorgt dat je je klein voelt en dat je het niet waard bent om lief te hebben.’

De grootste schat die je jezelf kunt geven is inzicht krijgen in je triggers. In welk pijnstuk wordt je geraakt als je wordt getriggerd en wat voel je daarbij. Een trigger geeft vaakt een secondaire emotie, waar een primaire emotie onderlicht. Een heel zwart-wit voorbeeld: je bent boos dat iemand je benadeeld, maar eigenlijk ben je verdrietig omdat je als kind niet de liefde gekregen had die je nodig had. Je houdt degene die je benadeeld verantwoordelijk voor hoe je je voelt, maar eigenlijk wordt er een stukje oude pijn aangeraakt die de ander aan het licht brengt.

Degene die je triggert geeft je daarmee eigenlijk een heel mooi cadeau, maar als je je niet bewust bent van dit proces, ervaar je dat niet zo.

 

stressreductie

Als je weet wat de oorzaak is van de langdurige en chronische stress die tot je burn-out heeft geleid, dan weet je ook wat je moet doen om dit proces om te keren. Hoe simpel als het klinkt, het ligt natuurlijk wat ingewikkelder, omdat stress niet zwart/wit is en ook niet in een hokje gedrukt kan worden. Alles in je leven hangt met elkaar samen, ook als het niet zo lijkt, als je dus één ding verandert, veranderen andere dingen mee.

Stressreductie is geen hoofdwerk, maar hartwerk. Je kunt met je mind tot op zekere hoogte controle uitoefenen op jouw manier van denken, maar wanneer er niet naar de onderliggende problematiek wordt gekeken zal je altijd een onbestemd gevoel blijven houden, je inzet zal niet beklijven en tot innerlijke rust leiden.

 

Op de vraag ‘Hoe kom je zo snel mogelijk van je burn-out af’ is het antwoord: draai alles wat tot een burn-out heeft geleid om en je bent er definitief van genezen.

Heb je vragen of wil je met je burn-out aan de slag? Dan kun je hier je bericht starten.

Lieve groetjes,
Jennet

error: Content is protected !!