fbpx

Waarom zou ontspanning je hoogste prioriteit moeten hebben als je wilt gaan werken aan datgene waar je op vastloopt in je leven en wat je al langere tijd veel stress geeft.

Als je ergens op vastloopt in je leven en je ervaart veel stress, waardoor je niet lekker in je vel zit, ga je op zoek naar dingen waar je je beter van gaat voelen. Je bent dan geneigd om alles aan te grijpen wat je houvast en controle geeft, het geeft je namelijk zekerheid op deze nieuwe reis. Dat is wat jij nodig hebt, als je het gevoel hebt dat je vastloopt en al het vertrouwde niet meer werkt. 

hart werken

Misschien hop je van therapeut naar therapeut. Hoe meer sessies hoe beter, denk je. Hoe meer je tot het gaatje gaat, des te meer je het gevoel hebt dat je hard genoeg werkt en sneller van je probleem af bent. Dat is wat je geleerd hebt en zo werkt je stress-systeem: hard werken, want dan bereik je wat, dan is je probleem opgelost. Je wilt je best doen, omdat je diep van binnen het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Van dat klote gevoel wil je liever nog gisteren dan vandaag af zijn.

Je zoekt je antwoorden in verschillende therapieën, opleidingen, trainingen, boeken etc. Hoe meer, hoe beter. Je zoektocht is nog steeds vanuit innerlijke onrust en dan wil je juist alleen maar actie, omdat actie tot een oplossing komt. Totdat je tot de realisatie komt dat datgene wat je zoekt er eigenlijk al is en dat je het helemaal niet bereikt door hard te werken. Helen is namelijk hart werk. Laten we zeggen dat ik door schade en schande wijs ben geworden.

modewoord

Helen is tegenwoordig een modewoord en wordt te pas en onpas gebruikt, en dat is jammer. Helen impliceert dat er iets stuk is en dat is niet zo. Je bent al heel, je bent het alleen vergeten. De leugen van negatieve overtuigingen laten je geloven dat je gebroken bent en zo kan dat ook voelen. Heel worden is eigenlijk niks anders dan je herinneren wie je écht bent. Een soort detox van je beperkende overtuigingen en conditioneringen.

We hoeven niet alles toe te dekken met de mantel der Liefde, want dat zou betekenen dat we ons wegdraaien van datgene wat ons tot op dit punt heeft gebracht. Het gaat er juist om dat je niet meer wilt vastlopen en wilt “leren” van het verleden, zodat je andere keuzes kunt maken…voor een leukere en ontspannenere toekomst.

waarom kun je niet ontspannen

Als je veel stress hebt, is ontspannen lastig. Dit is ook wat ik vaak hoor van mensen die een langere tijd te veel op hun bordje hebben gehad: ‘Ik kan niet ontspannen.’ Dat betekent niet dat er iets niet goed aan je is, integendeel, je lichaam werkt juist perfect!

Ontspannen is dan namelijk doodeng, want wat gebeurt er als je je aandacht verslapt en je niet meer alert kunt zijn op dreigend gevaar? Wanneer jij probeert te ontspannen gaat je hoofd als een malle, misschien herken je dat wel. Dit is hoe ons oeroude stress-systeem werkt: stress = gevaar = niet kunnen ontspannen.

scherpe randjes

De paradox is, dat je in een verhoogde staat van stress veel alerter bent voor datgene wat jou triggert. In een verhoogde staat van stress komt alles veel heftiger en intenser binnen, liggen emoties veel meer aan de oppervlakte, lijkt alles veel groter en daarmee ook enger om aan te kijken of te voelen. Door de stress in je lichaam en de onrust in je hoofd, staan al je zintuigen op scherp om zich klaar te maken een potentiële dreiging. Als je vanuit een ontspannen staat werkt aan heling, haal je de scherpe randjes van je ‘trauma’ af en wordt het meer behapbaar. Het is belangrijk om uit je verhaal te komen en het niet steeds herhaalt door er steeds maar over te praten, omdat het nou juist datgene is wat je onbewust stress geeft. Vanuit ontspanning wordt het makkelijker om je te focussen op de mooie dingen die eruit voortkomen, omdat dat is waar je uiteindelijk je aandacht op wilt richten.

vermoeidheid

Stress vraagt veel energie van je, omdat het geen natuurlijke staat van zijn is. Als je moe bent, is het lastiger om uitdagende dingen aan te gaan. Misschien ben je wel zo moe dat je helemaal niks nieuws wilt aangaan en wil je het liefst dat alles hetzelfde blijft, ondanks dat dat je juist steeds moeier maakt. Je zit dan gevangen in de cirkel van vermoeidheid en het is allemaal heel begrijpelijk. Als je uit die cirkel wilt stappen, omdat iets in je dat wil, weet dan dat wanneer je meer voor jezelf kiest je je ook energieker zal gaan voelen. Elke beetje energie waar je zuinig mee omgaat zorgt weer voor ruimte om meer energie te krijgen.

In mijn coaching is ontspanning mijn hoogste prioriteit, omdat je vanuit die staat veel meer bereikt als je wilt werken aan innerlijke onrust en datgene waar je op vastloopt.

Wil je graag eens kennismaken of een afspraak inplannen? Dan zie ik je berichtje graag tegemoet.

Liefs,
Jennet

 

error: Content is protected !!