Een gevoelig onderwerp in een tijd waar steeds meer mensen “lijden” aan hooggevoeligheid. Wat schuilt er achter dit label?

Sommige mensen zijn prikkel gevoeliger dan anderen. De prikkelverwerking in de hersenen werkt dan anders. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van prikkelgevoelheid of hooggevoeligheid. Echter zijn deze mensen er niet mee geboren. Prikkelgevoelig en hooggevoelig worden door elkaar gebruikt, ondanks dat ze een overlap hebben is de oorsprong anders.

De perinatale psychologie zegt dat prikkelgevoeligheid al kan ontstaan tijdens de zwangerschap als de moeder veel stress heeft ervaren. Doordat de baby in de buik in symbiose leeft met de moeder, ervaart deze wat de moeder ervaart en wordt zo ook blootgesteld aan de stresshormonen van de moeder. Hierdoor kan tijdens de prenatale ontwikkeling er al een hogere gevoeligheid voor stress ontstaan.

 

STRESS vs HOOGGEVOELIGHEID

Ons oeroude stresssysteem zit heel geavanceerd in elkaar. Stress ervaren als ons overlevingssysteem iets als ‘levensbedreigend’ labelt. Als je leven in gevaar is, is het handig dat al jouw zintuigen scherp zijn afgesteld, zodat jij alert bent op het dreigende gevaar. Zo kun je tijdig vluchten of je voorbereiden om te vechten.

Je let meer op de details, je gehoor is gevoeliger, je merkt elke kleine verandering op, je reuk is scherper, je bent heel erg gefocust op de behoefte van de ander. Je hoofd maakt overuren, want je moet elke mogelijke ontspanningsmogelijkheid onderzoeken, elke oplossing van jouw probleem.

Als je dit bij jezelf herkent, stel je jezelf dan de vraag of je al langere tijd te veel stress ervaart? Of dat je misschien vaak getriggerd wordt en daarbij intense emoties voelt. Voel je dat je vastloopt met jezelf of in je leven, met je kinderen of in je relatie?

 

MODERNE DREIGING

Heel lang geleden waren de wilde dieren of andere stammen een serieus gevaar en gaven perioden van kortdurende stress.

Tegenwoordig hebben we massaal last van chronische stress. Moderne bedreigingen zijn; onverwerkte pijnstukken van vroeger (hartpijn), triggers, werkdruk, sociale druk, rekeningen die betaald moeten worden, (zelf opgelegde) verplichtingen, lastige kinderen, het gezinsleven, relaties.

Wanneer jouw overlevingssysteem iets als ‘gevaar’ labelt ervaar jij stress. Tegenwoordig wordt er meer over hooggevoeligheid gesproken en herkennen steeds meer mensen erin. Maar ben je hooggevoelig of heb je te veel stress.

 

LABEL

Het is fijn om ergens duidelijkheid in te krijgen, want een label zorgt ervoor dat je gezien en erkent wordt. Maar het gevaar van een label is, dat je je erachter kunt verschuilen en de noodzaak wegneemt om naar de oorzaak van jouw klachten te kijken. Als stress de oorzaak is van jouw hooggevoeligheid is het belangrijk om datgene wat jouw stress geeft te onderzoeken, omdat stress ziekmakend is.

Wanneer je veel stress ervaart ben je hooggevoeliger/prikkelgevoeliger en ben je gevoeliger voor stress. Is hooggevoeligheid dan een kip en ei verhaal?

Hoogegevoeligheid is niet altijd leuk. Je gevoeligheid kan je mooie dingen brengen, maar kan ook heel vervelend zijn.

 

STRESS vs LICHAMELIJKE KLACHTEN

In de fysiologie van het lichaam, gaat het proces van stress boven elk ander proces. Voor je lichaam staat stress gelijk aan overleven. Bij langdurige of chronische stress geeft het lichaam steeds stresshormonen vrij en die moet het lichaam verwerken. Het potje vitaminen, mineralen en andere essentiële stofjes die normaal naar een goed functionerend lichaam gaat, gaat nu grotendeels naar het opruimen/compenseren van de belasting van de stresshormonen.

Sidenote: je hebtt fysieke stress en mentale stress. Ongezonde voeding of ongezonde belasting van je lichaam geven stress. Mentale stress heeft ook z’n uitwerking op je lichaam. Je zou kunnen zeggen dat je lichaam “praat” in de vorm van signalen van lichamelijk ongemak en daarmee wil zeggen: luister ik wil je wat vertellen. Als je niet naar de kleine klachten luistert, moet je lichaam harder schreeuwen met grotere klachten. Daarom is het belangrijk om weer te leren voelen, door voelen kun je onderscheid maken tussen wat goed en niet goed voor je is.

Het is daarom niet verwonderlijk dat je een diversiteit aan klachten kunt ontwikkelen als je langdurig veel stress ervaart. Je lichaam is altijd op zoek naar balans en wat wij ervaren als ‘uit balans’ is eigenlijk het herstellen van de balans. Soms ervaar je iets niet meer als stress, omdat het al gewoon is geworden. Het is daarom goed je weer bewust te worden van datgene wat je stress geeft en gaat kijken naar een ontspannen oplossing.

Wanneer je inzicht krijgt in wat je dagelijkse stress geeft, kan je daar veranderingen in maken, zodat je meer vanuit ontspanning kunt leven. Dat maakt je per definitie minder prikkelgevoeliger.

Kan ik je hierbij helpen? Stuur je berichtje dan via deze link of onderstaande button.

Liefs Jennet

p.s. kijk ook eens op de pagina Kaartendeck, daar vind je het prachtige kaartendeck Inner Treasures, waarmee je thuis aan de slag kunt om je persoonlijke proces te ondersteunen.

error: Content is protected !!